top of page
XOM_CI_Master_210510-01.jpg
XOM_Coworkingspace_Character
XOM_Coworkingspace_Character
XOM_Coworkingspace_Character
XOM_Coworkingspace_Character

How Xóm position themselves?

Xóm Space

Client

Xóm Co-working Space

Work

Brand positioning

Sales & Marketing strategy

POSM & Merchandising design

Web design

​Social content strategy & execution for 01 year

Xóm là một co-working space trẻ toạ lạc tại trung tâm Quận 1. Được dẫn dắt bởi một đội ngũ năng động, Xóm ấp ủ giấc mơ xây một "vườn ươm" dành cho các ý tưởng kinh doanh mới và quan trọng hơn là một cộng đồng gắn kết, tương trợ hết mình như "bà con chòm xóm". Jodric cùng Xóm định hình các chiến lược thương hiệu để chuẩn bị cho sự ra mắt giữa một năm 2020 nhiều thử thách.

Xóm is a young co-working space located in the heart of Saigon. They aspire to build a dynamic, collaborative, and enthusiastic community. Xóm cooperated with Jodric to develop brand strategies as a stepping stone for their official launch amidst the most uncertain time of the Covid year.

1

Leader_01.png

What's out there? On the market.

Jodric cùng đội ngũ sáng lập dành nhiều buổi thảo luận để hiểu mong muốn và giúp team thống nhất về bức tranh tương lai của Xóm. Để có sự hiểu biết bao quát và tránh những nhận định thiếu cơ sở về người dùng và thị trường, Jodric thực hiện một dự án nghiên cứu thị trường nhỏ. Thông qua khảo sát địa điểm, phỏng vấn người dùng và tổng hợp thông tin từ nhiều nguồn, chúng tôi tổng kết hiểu biết về thị trường cho thuê văn phòng nói chung tại Sài Gòn. Báo cáo tậo trung vào địa điểm, quy mô & sản phẩm. 

We sat with the founders to understand & align internally their vision about the future of Xóm. To enlarge our understandings & avoid assumptions about the users & the market, we conducted a small study campaign to see the competitive landscape Xóm was in. Through location scoutings,  user interviews and information synthesizes, it opens us t a big picture of Saigon's office leasing, focus on 03 criteria: location, scale, and product types.

Mystery audit criteria
icon_1.png
Location

10km around CBD

icon_2.png
Size

Independent & Boutique

icon_3.png
Product type

​Co-working space & alternatives services

Mystery Audits​ Study Report

MESSAGE

Vague message

Mostly "here is another co-working space"

MARKETING ACTIVITIES

​​Unactive marketing activities 

Exposure bases solely on co-workers search platforms

TONE OF VOICE

Neutral, vague characteristic.

Inconsistent - depends on the voice of social page admins. 

S&M, POSM

Lacks sales tour supporting materials

Lacks at home re-consideration materials

COMMUNITY ACTIVITIES

Low frequency of community activities & member bonds 

No specific target for seminars or workshops.

USERS

Make decisions based on price & facilities.

Have an unclear plan for the business target  groups.

Challenges

Thử thách đầu tiên của Xóm là định hình lợi thế cạnh tranh của mình. Mô hình co-working space vốn không còn mới tại Việt Nam. Thị trường vốn đã "quen mặt" với những cái tên lớn trong nước và quốc tế, chưa kể các dịch vụ thay thế cũng hết sức đa dạng. Do đó, giá cả không nên là thế mạnh cạnh tranh của Xóm.

The first and foremost difficulty for Xóm was to decide where to compete. Amidst the hustle co-working space scene, Xóm was neither a pioneer nor a big player; hence, the alternative services are also diverse. We made a general pricing comparison for Xóm to prove them pricing should not be their competitive advantage.

Price comparison among alternatives.

Unit: million VND/sqm

XOM_MKT_Summarize_200406.002.png

< 5 people

5-10 people

10-15 people

Data was collected on officesaigon.vn and propzy.vn.

Last update on Feb 2019.

Who will work in Xóm?

2

Solutions

Với quy mô đặc biệt của của mình, Jodric đề xuất Xóm tập trung định h sản phẩm và dịnh vụ sao sát với nhu cầu & đem lại nhiều giá trị cho khách hàng mục tiêu và ưu tiên việc xây dựng một cộng đồng chất lượng. Để làm được điều đó, việc tiếp theo là xác định ai là khách hàng của Xóm. Và nhu cầu của họ là gì?

Instead of competing in pricing, Xóm should focus on the valued solutions for their target customer according to their real insight, and prioritize to build a quality community. The next step is to determine who are Xóm's customers, and what are their needs?

XOM_TA_1.png
XOM_TA_2.png
XOM_TA_3.png

Co-working space target audience outline

Who should Xóm focus on?

Jodric đề nghị Xóm tập trung vào một nhóm đối tượng chính mà Xóm có thể mang cho họ nhiều giá trị nhất dựa trên tiềm lực của mình. Họ là những doanh nghiệp đã bước vào giai đoạn trưởng thành và ổn định. Nhóm khách hàng này sẽ là những nhân tố cốt lõi trong cộng đồng mà Xóm sẽ xây dựng.

Jodric suggested Xóm focus on one main target audience whom Xóm can bring the most values with their potentials. The profile also matches the core elements in the community Xóm thrived on.  They should be businesses that have entered the stage of maturity and stability. 

Tone of voice & Characters

Tone of voice

Đối tượng giao tiếp của Xóm sẽ là một nhóm lớn hơn những người giống "anh Bình", những người chia sẻ cùng giá trị và phù hợp để tham gia Xóm. Họ,  những  millennial professinals yêu sáng tạo, luôn làm mới mình bằng trải nghiệm, thử thách và khát khao đóng góp cho cộng đồng. Để thu hút họ, giọng điệu và tính tình của Xóm cũng cần hợp cạ.

Instead of wondering how Xóm should sound like, Xóm rather answers to whom they want to appeal. The target audience is beyond people like "Mr. Bình" — a larger group, who share the same values as Xóm. They are the late millennial professionals who interest in creative ideas, value diversity, challengin,g and thrive to contribute to the communities.

3

productive.png
XOM_Coworkingspace_Socialmedia_ContentStrategy

Characters

"Xóm" vốn dĩ là những cộng đồng nhỏ trong đời sống, nên Xóm trên mạng xã hội cũng không là một cá nhân nào. Từ nhận diện thương hiệu và key visual đã có, Jodric phát triển một bộ nhân vật đại diện cho các cá tính đa dạng trong Xóm. Họ có sở thích và giá trị riêng, chuyên môn và mối quan tâm cũng khác nhau. Các chủ đề Xóm muốn truyền đạt sẽ được đan cài trong các câu chuyện diễn ra với họ trong Xóm. 

"Xóm" is the beauty of diversity. On social media, Xóm also embraces distinctive individuals. Based on the existing CI & Key visual, we developed a set of characters, who present typical diverse personalities in any group. They hold unique preferences, concerns, and perspectives over any social issue. Xóm's social topics are implemented through their daily conversations.

Website, POSM & Merchandising

Facebook posts

The Boss

​Professional
  • Goal-oriented

  • Punctual & focus

  • Logical

  • Prioritize efficiency

  • Thrive to discover and experiment new working tools and methodologies

Personal
  • ​Book worm

  • Tech, apps

  • ​Heath-conscious

  • Inseparable: sunglasses   and hi-tech devices.

Leader_01.png
Leader_02.png
Leader_03.png

4

Communicator_02.png
XOM_Coworkingspace_BrandIdentity_Cover
XOM_Coworkingspace_Saleskit
XOM_Coworkingspace_Adaptation_Raincoat
XOM_Coworkingspace_Adaptation_Raincoat
XOM_CI_Mug_02_200420.jpg
XOM_Coaster_02.jpg
XOM_Notebook-Mock-up.jpg
XOM_Notebook-Mock-up_5.png
XOM_Notebook-Mock-up_2.png
XOM_Coworkingspace_Adaptation_Totebag